Kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6
BLOG
Tłuszcze zawarte w jedzeniu są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżniamy 4 rodzaje nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego najważniejsze dla nas są dwa, a mianowicie Omega-3 i Omega-6. Ludzki organizm nie posiada zdolności wytwarzania tych kwasów. Oznacza to, że niezbędne jest dostarczanie ich w pożywieniu. W środowisku naturalnym kwas Omega-3 występuje głównie w algach oraz fitoplanktonie morskim. Czyli jedynym rzeczywistym źródłem kwasów jest tłuszcz ryb, oraz innych zwierząt morskich.
Źródła kwasów tłuszczowych
Stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zależna od gatunku ryby, jej stanu fizjologicznego, pory roku oraz miejsca połowu. Najbardziej wartościowe są łososie, śledzie, makrele, pstrągi, tuńczyk w puszce oraz flądra. Tran jest ciekłym tłuszczem pozyskiwanym ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z gatunku dorszowatych. W tym przypadku zawarte są w nim różne kwasy tłuszczowe a dodatkowo witamina A oraz D. Należy regularnie go suplementować zwłaszcza dzieciom. Różne odmiany owoców morza oraz glonów również zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3.
Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych
Źródłami kwasów Omega-3 i Omega-6 są również oleje roślinne takie jak olej słonecznikowy, wiesiołkowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy, ogórecznikowy, lniany nieoczyszczony z pierwszego tłoczenia oraz owoce czarnej porzeczki.
Wpływ kwasów tłuszczowych na organizm
Bardzo ważne jest dostarczanie kwasów Omega-3 i Omega-6 do organizmu, zwłaszcza dzieci i młodzieży ze względu na wspomaganie rozwoju układu nerwowego. Kwasy Omega wpływają na układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy oraz budowę neuronów, narząd wzroku. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, antyalergiczne, stosowane są w profilaktyce przeciwnowotworowej. Istotne jest, aby osoby w starszym wieku również spożywały dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na występujące z wiekiem zaburzenia układu nerwowego. Dodatkowo kwasy Omega obniżają poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Również normalizują ciśnienie tętnicze, wspierają zdolności poznawcze, dbają o gospodarkę wodną organizmu, poprawiają stan skóry, włosów oraz paznokci. Wspiera układ odpornościowy, wspomaga gojenie ran oraz może łagodzić objawy alergii. Niedobór kwasów tłuszczowych może objawiać się suchą skórą, łamliwymi włosami oraz łupieżem. Kwasy tłuszczowe wspomagają również wchłanianie witaminy A, D, E i K.